Tutka-ryhmä Tutka-ryhmä

Tutka-ryhmän perustivat alun perin kuopiolaiset ja varkautelaiset kuvataiteilijat vuonna 1971. Ajatus ryhmän perustamisesta syntyi kuvataiteilijoiden tapaamisessa kesällä 1970 Väinö Rouvisen Suursuon ateljeessa, Varkaudessa. Osallistujilla oli kullakin muistissa ne vaikeudet, joita kuvataiteilija kohtaa harjoittaessaan ammattiaan maaseudulla, kaukana pääkaupunkiin keskittyneestä taide-elämästä. Tutka-ryhmän tarkoituksena oli lähentää itäsuomalaisia taiteilijoita, järjestää yhteisesiintymisiä ja tätä kautta saada jalansijaa valtakunnallisessa taide-elämässä.

Tutka-ryhmä järjesti ensimmäisen näyttelynsä vuonna 1971 Kuopiossa, Pohjois-Savon ammattioppilaitoksen tiloissa. Vaikka ryhmän jäseneksi otettiin vain ammattilaisuutensa todistaneita kuvataiteilijoita, jäsenkunta kasvoi nopeasti tulevina vuosina. Mukaan tuli taiteilijoita eri puolilta Itä-Suomea, aina Pohjois-Karjalaa ja Kymen lääniä myöten.

Parin vuoden kuluessa Tutka-ryhmän nimi sai aivan uudenlaista kantavuutta, kun Helsingin Taidehalliin avattiin monipuolinen katselmus, jota seurasi maata laajasti kiertänyt näyttely Kuvassa Itä-Suomi (1974-1975). Tutka-ryhmä toimi vireimmin 1970-luvulla, mutta sen yhteisnäyttelyitä nähtiin vielä 1980- ja 1990-luvuilla.